Çay demlemenin en önemli noktası kullanılacak olan çayın taze ve kaliteli bir çay olmasıdır. Çay satın alındığında taze kalmaya devam edebilmesi için doğru koşullarda, hava almayacak ve gün ışığı görmeyecek şekilde saklanmalıdır. Çay kültürünün köylerden çıkıp tüm şehirlere yayılmasıyla birlikte doğru demleme yönteminin kullanılması zamanla azalmıştır.
En İyi Çayı Nasıl Demleriz?
Çay havayla temas etmemeli, nemden ve farklı kokulardan etkilenmemelidir. Bu nedenle çok iyi bir şekilde saklanmalıdır. İyi bir çay demlemek için çayın suyu muhakkak yumuşak ve tatlı olmalıdır. Su kireçsiz, klorsuz ve madensiz olmalıdır.
Çayın en iyi şekilde demlenmesi için kullanılan demlik porselen olmalıdır. Çay demlemeden önce demlik ısıtılmalıdır. Temiz olan demliğin içine bir bardak için iki çay kaşığı kadar çay konulur. 1 çay bardağı kadar çaya 2 bardak 100 dereceden birkaç derece daha az olan sıcaklıkta su konulur.
Çaydanlıkta kalan kaynayan suyun altı kısılmalı ve kesinlikle demlik kaynatılmamalıdır. Çay demlenirken demliğin üzerine temiz bir mutfak bezi örtülmelidir. Demliğin ağız kısmı bir alüminyum folyo ile kapatılmalıdır.
Demlenme işlemi sırasında kesinlikle demlik sallanmamalıdır. Türk çayının demlenme süresi çaya bağlı olarak değişse de ortalama 10 ila 15 dakika arasındadır. Çay demlendikten sonra çay posası ve suyu ayrılmalıdır. Demlenen çay yarım saat içerisinde tüketilmelidir.
Çaydanlık ile En Güzel Lezzetli Çay Nasıl Yapılır?
Çaydanlıkta en güzel çay demlik içerisinde kuru çay bekletilmeden yapılan demleme yöntemidir. Çaydanlıkta su kaynatılırken demlikte kuru çay bekletilmez. Çay içerisine bir miktar soğuk su konulur ve alttaki suyun kaynamasıyla birlikte çay ile birlikte çay içerisinde yer alan su ısınarak yavaş yavaş çay demlenmeye başlar. Bu şekilde yapılan çay demlenirken kuru çaydaki tanenler daha yavaş çözünerek yavaşça demlenir. Çayın bayatlama süresi böylece uzar ve çay en iyi şekilde demini alır.
There are no comments